slide 1
slide 1
Image Slide 3
Image Slide 2
Image Slide 2
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Instagram

Facebook

6 days ago

MESAZH I LTM PRINC LEKA II I SHQIPTARËVEDREJTUAR KUVENDIT TË XXtë TË PARTISË LËVIZJA E LEGALITETIT: (Fjalimi i lexuar nga Av. Armer Juka, Keshilltar i Oborrit Mbreteror.) I nderuar Zoti Kryetar në detyrë i Partisë Lëvizja e Legalitetit,Të nderuar anëtarë të Këshillit Kombëtar dhe të Kryesisë në detyrë,Të nderuar delegatë të Kuvendit të XX-të,Të nderuar miq nga brenda dhe jashtë vendit,Të dashur motra dhe vëllezër, Një herë në 4 vite kemi nderin dhe privilegjin që, si Kreu i Familjes mbretërore shqiptare, t’i drejtohemi me një mesazh Kuvendit tuaj, organit më të lartë të Partisë Lëvizja e Legalitetit. Ky privilegj buron nga një normë juridike – sipas nenit 2 të statutit, PLL është e vetmja parti që në mënyrë konseguente përcakton rivendosjen e monarkisë kushtetuese si një nga misionet e saj politike. Por mbi të gjitha, ky fjalim është dëshmi e një trashëgimie të përbashkët historike me fije të panumërta që lidhin organizatën tuaj politike me familjen tonë. Ndërsa i afrohemi dalëngadalë 100-vjetorit të Triumfit të Legalitetit dhe 80-vjetorit të themelimit të Organizatës Kombëtare Lëvizja e Legalitetit, është e natyrshme që secili prej jush të vendosë në peshore arritjet dhe dështimet e kësaj force politike. Kryetari dhe organet e reja drejtuese do t’i bënin një dobi të madhe vendit duke përkujtuar në format e duhura dhe në përmasën e denjë këto dy evente madhore. Pikësëpari, Rezistenca anti-fashiste jo-komuniste gjatë Luftës së Dytë Botërore është faqja më e ndritur e kësaj organizate dhe e mbarë kombit shqiptar - duke rreshtuar vendin tonë përkrah botës së lirë kundër mynxyrave totalitariste të shekullit të XX-të; ndërsa Triumfi i Legalitetit në fund të vitit 1924 vendosi themelet e Shqipërisë europiane: në legjislacion, në arkitekturë, në arsim, dhe në kulturë. Kemi bindjen e plotë se çdo legaliste dhe çdo legalist mund të jetë kryelartë dhe ballëhapur për historinë e partisë së vet. Asnjë organizatë tjetër politike në vend, majtas apo djathtas, nuk krahasohet me Partinë Lëvizja e Legalitetit për mbatjen e qëndrimeve të drejta historike mbi çështjet madhore që kanë përshkuar shtetin dhe shoqërinë shqiptare në shekullin e fundit : PLL ka mbrojtur dhe promovuar pa ngurrim dhe pa ndërprerje parimet e shenjta, si respekti ndaj autoritetit të shtetit, sundimi i rendit ligjor, garantimi i lirisë vetjake, siguria e pronës, paprekshmëria e dinjitetit njerëzor dhe aspirata për bashkim kombëtar. Ndërkaq, sfida të reja i shtrohen shoqërisë shqiptare dhe kërcënime të reja janë shfaqur në horizont për kombin tonë. Brenda vendit, spektri politik po fragmentarizohet në mënyrë të pandalshme me segmente të caktuara në shërbim të interesave jo gjithnjë miqësore. Së jashtmi, kriza dhe mefshtësia që ka mbërthyer Bashkimin Europian mundësojnë një zbrazëti të rrezikshme në hapësirën e Ballkanit Perëndimor. Ndaj, Kombi shqiptar dhe, veçanërisht, Legaliteti, në nderim të historisë së vet, duhet të ngrihen në lartësinë e detyrës dhe të rikujtojnë sot dhe përherë se “Atdheu është mbi të gjitha” dhe se interesat strategjikë të kombit tonë janë pazgjidhshmërsht të lidhur me aleancën euro-atlantike. Tradita e vjetër historike dhe orientimi vijimësisht patriotik kanë siguruar jo vetëm mbijetesën e Partisë deri në ditët e sotme por edhe disa suksese të konsiderueshme në këto dekada. Megjithatë, në kushtet e transformimeve të mëdha ekonomike, teknologjike dhe shoqërore, çdo organizatë politike duhet të rishpikë vetveten përndryshe është e dënuar të bëhet e papërfillshme. Ftesa ime për delegatët është që të përfitojnë nga mbledhja e këtij Kuvendi për të vendosur jo vetëm mbi përzgjedhjen e udhëheqësve të katër viteve të ardhshme por, më së pari dhe mbi të gjitha, të reflektojnë dhe të diskutojnë mbi përcaktimin dhe domethënien e vizionit, misionit dhe strategjisë së Partisë për dhjetëvjeçarin e tretë të këtij shekulli. Populli shqiptar pret që Partia Lëvizja e Legalitetit të ketë zërin e vet origjinal brenda dhe jashtë vendit. Disa boshte qëndrore të shpalosen vetvetiu përpara syve : Si mund të pajtohet fryma konservatore e organizatës me nevojën për reforma ekonomike dhe sociale ; cilat janë ekuilibrat e duhur midis autonomisë së partisë dhe partneritetit me organizata të tjera politike ; çfarë hapash duhen ndërmarrë që, duke respektuar kontributin e udhëheqësve dhe drejtuesve të deritanishëm, të garantohet njëkohësisht hapësira e nevojshme për gratë dhe rininë legaliste. Përvoja dhe urtësia juaj, jam i bindur, do t’ju udhëheqin drejt zgjidhjeve dhe zgjedhjeve të zgjuara. Punime të mbara Kuvendit. Suksese kandidatëve garues. Në fund të këtij ushtrimi demokratik, uroj që të mbizotërojë fryma vëllazërore. “Atdheu mbi të gjitha!” I juaji,LT Leka IIPrinci i shqiptarevePartia Levizja e Legalitetit #oborrimbreteror ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Sot festuam ditëlindjen e parë të Geraldinës sonë. Është një gëzim i pamasë qe jemi prindërit e këtij bekimi që na ka falur Zoti.Dear Friends, today we celebrated our daughter’s first birthday. i feel blessed that our little Princess has grown up so quickly over the past twelve months and I couldn’t be a prouder father. We had a wonderful family lunch and i feel blessed by all the congratulatory messages that we have received, thank you! ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

LTM Princ Leka vizitoi sot Mauzoleumin e Familjes Mbretërore në përkujtim të 19-vjetorit të kalimit në amshim të Mbretëreshës Geraldine. Morën pjesë në homazhe ambasadorët e Hungarisë Sh.Tij Z. Lóránt Balla, Republikës së Sllovakisë, Sh.Tij Z. Peter Spišiak dhe Republikës Çeke, Sh.Tij Z. Jaroslav Ludva, si edhe pjesëtarë të Oborrit Mbretëror. Princ Leka falenderoi përzemërsisht shkëlqesitë e tyre të cilët patën rastin të theksojnë rolin dhe rëndësinë e trashëgimisë së Mbretëreshës Geraldine si gur themeli i miqësisë midis kombeve tona. Lavdi përjetë Mbretëreshës Geraldine! Photo by @blerta_c_photography #queengeraldineofalbania ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Të dashur Miq,Me rastin e përvjetorit të lindjes së Mbretit Zog, më 8 tetor 1895, kam kënaqesinë të kujtoj disa nga veprat e gjyshit tim ne dobi te Kombit tonë të bekuar. Ka një hendek të madh mes mbretërisë si funksionim për jetën 11 vjeçare që pati, dhe historiografisë sonë, sidomos gjatë periudhës komuniste. Edhe sot pas 30 vitesh sistem pluralist,vijon ende kjo “hije e së shkuarës”.Mungesa e rivlerësimit real të historisë është një nga plagët e vendit tonë. Për 50 vite me radhë, në mënyrë sistematike, pa asnjë fakt është hedhur baltë mbi periudhën e mbretërisë dhe më konkretisht mbi figurën dhe kontributin e Mbretit Zog.11 Vitet e Mbretërisë Shqiptare, megjithëse të pamjaftueshme për të realizuar vizionin afatgjatë të Mbretit Zog, i sollën vendit një dekadë prosperiteti, stabiliteti dhe arritjesh të mëdha në çdo fushë. Ishin pikërisht vitet e mbretërisë, ku takohej orienti me oksidentit dhe ku drejtimi perëndimor çoi në emancipimin e shoqerisë. Mjafton të përmendim kushtetutën bashkëkohore, kodin civil dhe penal, pavarësinë e institucioneve, vlerën e pasaportës shqiptare që garantonte lëvizjen e lirë, vlerën e monedhës shqiptare, heqjen me ligj të ferexhesë, fillimin e reformës agrare, reformat e panumërta në arsim, bursat perëndimore, themelimin e sistemit shëndetësor, respektimin e lirisë së besimeve fetare, themelimin e autoqefalisë së Kishës Ortodokse Shqiptare në 1936, vendosjen në Shqipëri të Kryegjyshatës botërore Bektashiane, respektimin e pronës dhe ekonomisë së tregut, ndërtimin e mijëra km rrugë e ura, ndërtimin e porteve detare dhe aeroporteve, fillimin e lulëzimit të kulturës dhe sporteve e shumë e shumë arritjeve gati të paimagjinueshme në kontekstin e kohës. Mos harrojmë që shoqëria shqiptare dilte nga perandoria e shkërmoqur osmane me një mentalitet fisnor dhe të përçarë, me kontradikta të shumta. Mbreti arriti të krijonte një shtet të konsoliduar, administratë efektive, një gjyqësor të besueshëm dhe të pavarur, krijoi kushtet e favorshme për lirinë e shtypit etj. Gjithashtu kontributi i tij është i pamohueshëm në ndërtimin e kryeqytetit dhe qyteteve të tjera me arkitektët më të mirë të kohës. Sot e kësaj dite gjurma e tij në këto qytete na identifikon. Nuk mund të lë pa përmendur ndihmën dhe mbrojtjen e qindra familjeve hebree nga persekutimi nazist!Kriza ekonomike botërore e vitit 1929 diktoi mardhëniet ekonomike të vendit tonë me shtetet fqinje. Pikërisht kur e gjithë bota shkonte në krizë, Shqipëria po ndërtohej! Por fashizmi, si një dallgë e sëmurë dhe e përbindshme, ishte i papërballueshëm për një shtet të vogël dhe të sapoformuar. Është e lehtë të gjykosh sot, në pozita komode, ku askush nuk na rrezikon përveç vetvetes. Në atë kohë, ekzistenca e shtetit tonë vihej ende në diskutim...Familja mbreterore humbi çdo gjë pasi nuk pranoi pushtimin dhe vasalitetin e Shqipërisë. Mbretit Zog iu ofrua mbajtja dhe trashëgimi i fronit nga Musolini, por ai e refuzoi dhe mbrojti integritetin dhe sovranitetin e vendit. Ikja e tij u diktua nga parlamenti i kohës pikërisht për të mbrojtur këtë sovranitet. Nëse do të qëndronte dhe binte në dorën e pushtuesit, rrezikonte të ndodhte dorëzimi i sovranitetit me dhunë, siç ndodhi në Rumani, Bullgari dhe Belgjikë! Është fatkeqësi që rezistenca ushtarake e Mbretërisë Shqiptare është mohuar nga historiografia. Trupat e Abaz Kupit kanë luftuar me trimëri, por në dallim nga bandat vëllavrasëse komuniste që i pasuan, ata luftuan pushtuesin!Njerëzit e kthjellët arrijnë ta bëjnë dallimin mes të vërtetave historike dhe debatit të politizuar. Ky debat i politizuar ofrohet për ato pak vota nostalgjikësh të komunizmit. Gjithashtu e mendoj të qëllimshëm për të vazhduar shplarjen e trurit të opinionit dhe brezave të rinj. Por, shplarja e trurit është një rrezik për aq kohë sa njerëzit e marrin informacionin të gatshëm dhe të përpunuar, dhe nuk thellohen në lexime faktesh të historisë së tyre. Hedhja baltë mbi figurat shtetformuese dhe kontributet e tyre të pamohueshme është një akt antikombëtar! Fatmirësisht elitat reale të vendit tonë nuk e kanë këtë problem, pasi kohën e mbretërisë e vlerësojnë si periudhën më të ndritur të shtetit shqiptar. Unë inkurajoj brezin e ri të interesohet seriozisht për historinë tonë të përbashkët, pasi duke njohur prejardhjen, rrugëtimin, sakrificat tona si komb, do të rigjejmë krenarinë mbi të cilën do të ndërtojmë të ardhmen. ... See MoreSee Less
View on Facebook