Other news

More news »

17 November 2012

The reburial of King Zog

On the 17th of November the Albanian Royal family welcomed the return of King Zogs remains, through an offical state ceremony at the Albanian Royal Palace. The official reburial was held at the newly build Royal Mausoleium, speeches given by Prince Leka II and the Presidents of Albania and Kosova, in honour of the late King.

Perpara Pallatit Mbreteror

Pas homazheve eshtrat e Mbretit Zog u vendosën në shtratin e një topi, për tu përcjellë drejt mauzoleumit të familjes mbretërore. 

Ky mauzoleum u ndërtua pranë themeleve të mauzoleumit të Nënës Mbretëreshë Sadije, i cili u shkatërrua më 17 nëntor 1944. Kjo datë simbolike e ringritjes së tij dëshmon vullnetin e kombit shqiptar për ndreqjen e padrejtësive historike. Në të do të prehen eshtrat e Mbretit Zog I, Mbretëreshës Geraldine, Mbretit Leka I dhe Mbretëreshës Suzanë.

Në këtë ceremoni morën pjesë anëtarë të familjeve të ndryshme mbretërore si Princi Nicolas i Malit te Zi, Princi George Romanov i Rusisë, Princi Radu i Rumanisë si edhe Duka i Montmartre, i cili përfaqësoi urdhrin e Maltës. 

royalty


Personalitetet më të lartë të kombit shqiptar shprehën vlerësimet e tyre maksimale për figurën e Mbretit Zog. 


Presidenti Bujar Nishani tha se Ahmet Zogu ishte i pari mbret real i shqiptarëve, paçka se për figurën e tij ka diskutime të ndryshme. “Rivarrimi i tij pikërisht aty ku shteti-parti hodhi në erë varrin e nënës së tij, nënës mbretëreshe është simbolika e Shqipërisë që nuk urren, por nderon, që nuk harron, por i jep secilit atë që meriton”, tha Nishani.


Në fjalën e saj, Presidentja e Kosovës Atifete Jahjaga, evidentoi një sërë arritjesh të Mbretit Zog në formimin e një shteti modern shqiptar. “Kthimi i eshtrave të ministrit, kryeministrit, presidentit dhe të naltmadhnisë së tij, mbretit të shqiptarëve Zogu i Parë, simbolizon drejtësinë hyjnore, paqen politike dhe pajtimin kombëtar. Shqipëria, nën udhëheqjen e mbretit Zog i Parë, nga një vend i varfër dhe i pazhvilluar, fisnor dhe i përcarë, me kontradikta të shumta u bë një vend modern i kohës, i unifikuar, me shtrirje të pushtetit dhe të administratës në çdo cep, me liri qytetare dhe me tolerancë fetare”, tha Jahjaga.

Ne Mauzoleum


Kryeministri Sali Berisha, u shpreh se kontributi që Zogu i dha Shqipërisë duhet ti bashkojë shqiptarët dhe jo ti përçajë. “Kontributi dhe vepra madhore e Ahmet Zogut duhet t’i bashkojë shqiptarët e të gjitha bindjeve, pavarësisht nga indoktrinimet, të vërtetat historike është më mirë ti mësosh vonë se kurrë. Kush ka frikë nga eshtrat e monarkut i them që ka mbetur nën lëkurën e Enverit”. 

Kryeministri theksoi se sot të gjithë shqiptarët përulen përpara veprës dhe kontributit të Ahmet Zogut. “Sot mbarë kombi shqiptar, shqiptarët në të gjitha trojet etnike e kudo që ndodhen, nderojnë e përulen para veprës dhe kontribuit të njërit prej burrave më të shquar të historisë së tyre kombëtare, Mbretit Zog I, që rikthehet në Atdheun e tij pas mërgimit prej së gjalli dhe së vdekuri në dhera të tjera. Shqiptarët përulen me nderim të madh para burrit që jetësoi Pavarësinë e Shqipërisë”, tha kryeministri i vendit. 

Sipas tij është një rastësi e bukur që mbreti Zog I rikthehet në atdhe në ditën e clirimit të Tiranës. “Ahmet Zogu nderohet sot për ndërtimin e shtetit shqiptar, kontributin historik që dha. Ahmet Zogu do të nderohet gjithnjë nga shqiptarët për kontributin e tij të jashtëzakonshëm, për vokacionin e tij perëndimor. Në këtë kontekst nëse do bënim një vlerësim në raport me rrethanat ku jetoi, përpjekjet e tij për zhvillimin e shqiptarëve janë mbinjerëzore”, vijoi kryeministri.


Presidenti i Republikës Bujar Nishani shtroi një darkë në Pallatin Mbretëror, ku i akordoi Naltmadhnisë së Tij Zogut I, Mbretit të Shqiptarëve (Pas vdekjes) “Urdhrin e Flamurit Kombëtar” me motivacionin:


“Figurë madhore e qendrore e historisë së Shqipërisë, që hodhi themelet e ndërtimit dhe funksionimit të shtetit modern shqiptar, me orientim të qartë perëndimor europian.
Ideator dhe realizues i administratës së parë të shtetit shqiptar, si dhe i një legjislacioni bashkëkohor të niveleve të larta, që do t’i hapte rrugë emancipimit shoqëror dhe zhvillimit të vendit.
Personalitet që gjithë jetën e tij e lidhi me fatet e kombit, të Shqipërisë dhe të shqiptarëve”.

Presidenti Nishani dekoron Mbretin Zog

Në kuadër të ceremonialit pianisti Roberto Cominati dha një koncert përkujtimor pranë Teatrit të Operas dhe Baletit.